Steun aan projecten in Zuid Afrika
Sinds onze zoon en schoondochter twee jaar als vrijwilligers in het Kinderdorp Rehoboth hebben gewerkt, bezoeken wij, Jan en Anneke Rothuizen, de afgelopen 6 jaar, jaarlijks Zuid Afrika. Na hun terugkeer naar Nederland hebben we met een paar vrienden in 2011 een kleine stichting opgezet, Stichting Themba, om fondsen te werven voor Rehoboth en een paar prachtige projecten in dezelfde omgeving, het Ugu district van KwaZuluNatal. KwaZuluNatal wordt geteisterd door de HIV/AIDS epidemie en een hoge werkeloosheid. De ngo’s waarmee we bevriend zijn doen prachtig werk en voor de continuering en uitbreiding van dit werk wordt regelmatig een beroep gedaan op Stichting Themba.
Ons jaarlijkse reisje naar Zuid Afrika dient een tweeledig doel: projecten bezoeken inclusief verslag maken naar donoren en genieten van de prachtige natuur van Zuid Afrika.
Op 14 november 2016 landen we in Johannesburg, auto huren en direct omlaag naar het zuiden, naar Dundee. In Dundee bezoeken we een jong Nederlands stel dat als vrijwilligers werkt voor de ngo Melusi. Melusi doet veel voor daklozen, werkelozen en een veelvoud van projecten voor jeugd. Bij Melusi worden cursussen en korte opleidingen gegeven die de kans op werk tot 90% vergroten. We hebben de mogelijkheid voor het opzetten van een nieuw project, een leer-bedrijf (lassen, technisch onderhoud, loodgieten), besproken en Melusi gekoppeld aan Stichting Leweza die dit met Melusi kan opzetten. In januari bezoekt de leiding van Melusi het door Leweza opgesette leerbedrijf vlakbij Kaapstad
Jongeren krijgen geaccrediteerde cursussen aangeboden, die afgestemd zijn op de vacatures van de meewerkende bedrijven in de wijde omgeving.
Van Dundee rijden we richting Durban en bij Durban naar rechts, richting de Hybiscus kust, Port Shepstone. We verblijven in een huisje in het kinderdorp Rehoboth en nemen een paar avonden de tijd om bij te praten met Alfons en Yvonne van der Galien, die het kinderdorp hebben opgezet. Op het moment groeien 80 kinderen op in gezinnetjes van 5 met een huismoeder uit de community. In 2017 zal het aantal kinderen groeien naar 100. Tieners komen op een leeftijd dat zij zelfstandiger moeten gaan wonen. Voor jongens heeft Rehoboth een verkaveld huis in Port Shepstone. Voor tienermeisjes is Port Shepstone te onveilig en hiervoor heeft Themba, samen met de Ankie Hak stichting, de verbouwing en renovatie voor een Girlshouse op het beveiligde terrein van Rehoboth kunnen financieren.
Crèche en voorbereiding op basis onderwijs in Rehoboth.
Overzicht sinds de oprichting van Rehoboth. Een van de tieners, samen met Jan in haar kamer in het Girlshouse.
Yvonne, Anneke, Alfons en Jan.
Nu nog foto’s maken en verslagleggen bij projecten van Genesis: Het Genesis Care Centre, Genesis Training Centre en de Khula crèche, die 40 km landinwaarts, tussen de community’s, gelegen is.
Het Genesis Care Centre heeft twee verpleegafdelingen voor mannen en vrouwen met elk 20 bedden. Het is het enige verpleeghuis in een straal van 50 km. In de loop der Jaren is een schat aan expertise en ervaring opgebouwd als het gaat om verpleging van mensen met AIDS, TB, maar ook op het gebied van voeding, preventie, sport en meer. In 2013 heeft Themba met hulp van een aantal stichtingen en particulieren het Genesis Training Centre opgezet. Jaarlijks behalen een honderdtal mensen uit de communities het diploma thuiszorg (Home Based Care), hetgeen een enorme positieve impact heeft op hen zelf, hun omgeving en hun kans op werk. In 2017 breidt het Training Centre haar programma uit met cursussen die, indien het diploma behaald wordt, de cursisten direct uitzicht geven op werk. Ook zal het Training Centre in 2017 zwarte cijfers maken.
Het Care Centre heeft 2 wards met elk 20 bedden voor mannen en vrouwen.
Overleg met de dames van het Care Centre en Training Centre. De jaarcijfers worden doorgenomen en het beleidsplan van 2017 wordt voorgelegd. Goed bericht over twee Care Centre medewerkers die hun tweede jaar ingaan van hun opleiding tot professional nurse in Durban. De kosten van deze opleiding zijn vanuit Nederland gesponsord.
Anneke en Jan bij de uit Nederland gefinancierde nieuwe generator van het Care Centre.
Na een uurtje rijden landinwaarts komen we bij de Khula crèche. Hier worden kinderen voorbereid op het basis onderwijs, terwijl de moeders kunnen werken. Voeding is cruciaal. Khula verzorgt niet alleen de maaltijden voor de crèche kinderen, maar ook voor de kinderen uit de nabij gelegen basisschool en kinderen die in een voedselprogramma zitten. 3.000-3.500 maaltijden per maand!! Via Themba is de keuken en voorraad kamer verbouwd en uitgebreid. Eindelijk is er voldoende ruimte om de gigantische hoeveelheid warme maaltijden te bereiden.
Anneke krijgt een hug van haar vriendind. Anneke in de Khula keuken, in gesprek met Greg Velleman, manager van de Khula crèche.
Kinderen in de Khula crèche.
Intussen is de mobiele health unit gearriveerd. Via Themba is naast de Khula crèche een Healthpost gebouwd die huis biedt voor een medisch team inclusief een mobiele apotheek. Hier wordt zorg aangeboden, die voorheen alleen te halen was door twee uur heen en weer met het taxibusje naar het regionale ziekenhuis te gaan. Goed nieuws: vanaf 2017 heeft de overheid ingestemd dat de mobiele apotheek ook in de HIV/AIDS medicatie voorziet.
Mensen wachten bij de Khula Healthpost. Op de achtergond, links, de mobiele apotheek.
Zuid Afrika is een prachtig land en heeft veel te bieden. Na Mandela zijn de veranderingen minder snel gegaan dan gehoopt. De uitdagingen zijn enorm, zeker als het over het onderwijs, de zorg en veiligheid gaat. De mensen zijn vriendelijk en zoeken kansen om hun bestaan te verbeteren. De contrasten zullen pas na langere tijd vereffenen. In Zuid Afrika is de welvaart en de derde wereld een straat breed van elkaar verwijderd.
Nelson Mandela: “Onderwijs is het machtigste wapen dat je kan gebruiken om de wereld te veranderen”.